Gorąca czekolada - osłoda chłodnych wieczorów
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Wieczorna gorąca czekolada potrafi tak uzależnić, jak poranna kawa. Oczywiście smaczniejsza jest czekolada zrobiona w domu, niż ta kupiona w proszku. Dlatego podajemy przepis na domową, gorącą czekoladę.
SKŁADNIKI
- odpowiednio dobrana czekolada, najlepiej, gdy będzie to ulubiony rodzaj (bez orzechów i dodatków)
- 400 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- cynamon
- kilka kropel imbiru
- kawałek marcepanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do małego garnka wlewamy mleko ze śmietanką i podgrzewamy, ale tak, by nie doprowadzić do wrzenia.
- Do gorącej mikstury wrzucamy drobno połamaną czekoladę, wtedy też możemy dodać wybrany dodatkowy składnik.
- Naczynie zdejmujemy z ognia, a jego zawartość mieszamy do uzyskania gładkiego i jednolitego płynu.
- Przelewamy czekoladę do szklanek i gotowe!