Domowy tonik do picia - jak przygotować domowy syrop do wody z charakterystyczną goryczką

Domowy tonik - jak przygotować napój orzeźwiający z charakterystyczną goryczką
Autor: Shutterstock Domowy tonik przyrządza się z syropu i gazowanej wody.
łatwy
45 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Domowy tonik do picia nie jest specjalnie trudny do przygotowania. Aby przygotować słodki syrop o smaku toniku wystarczą owoce i przyprawy dostępne niemal w każdym sklepie, cukier i kora chinowca. Tę ostatnią można kupić w internetowych sklepach ze zdrową żywnością w cenie ok. 6 zł za 100 g. Potem trzeba wykrzesać nieco cierpliwości, żeby smaki się przegryzły, a gotowy syrop wymieszać z wodą gazowaną w najbardziej odpowiadających nam proporcjach.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki wody
  • 3 łodygi trawy cytrynowej
  • 2 łyżki kory chinowca
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 ziarna kardamonu
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego
  • szczypta soli
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • woda gazowana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj czysty, wyparzony słoik.
  • Owoce dokładnie umyj i sparz, otrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
  • Trawę cytrynową umyj, osusz i posiekaj.
  • Do słoja wrzuć otartą skórkę z owoców i wlej sok z nich wyciśnięty, dodaj posiekaną trawę cytrynową, korę chinowca, ziele, kardamon, kwasek cytrynowy i sól. Zalej wszystko przegotowaną wodą
  • Słoik zakręć i wstrząśnij nim, aby wymieszać składniki. Wstaw do lodówki na 3 doby, codziennie wstrząśnij słoikiem.
  • Po trzech dniach przygotuj syrop z 3 szklanek wody i 1,5 szklanki cukru syrop. Podgrzewaj o na małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  • Wyjmij z lodówki bazę toniku i przecedź dwukrotnie. Znakomicie sprawdzą się do tego celu filtry do kawy.  Jeśli chcesz przyspieszyć proces filtrowania możesz to zrobić w zaparzaczu do kawy z dociskiem.
  • Wymieszaj bazę toniku z całkowicie wystudzonym syropem cukrowym. Przelej do butelek i przechowuj w lodówce.
  • Aby przygotować tonik wymieszaj odpowiadającą ci porcję syropu z wodą gazowaną.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej