Domowa mocha frappe w 5 minut: przepis na mrożoną kawę z czekoladą

2021-03-29
Domowa mocha frappe w 5 minut: przepis na mrożoną kawę z czekoladą
Autor: Shutterstock Kawa mocha frappe jak w restauracji? Zrobisz ją w 5 minut
łatwy
5 min
4

Domową mocha frappe możesz przygotować  w 5 minut. Możesz ją zrobić z kawy rozpuszczalnej lub wcześniej zaparzonej kawy naturalnej. Oto łatwy przepis na mrożoną kawę z czekoladą, która smakuje jak ta z restauracji. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1-2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka (do wyboru: krowie, bez laktozy, migdałowe itp.)
  • 1 szklanka lodu
  • 2 łyżki syropu czekoladowego lub 1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego
  • 60 ml śmietany 30-36% lub bitej śmietany w sprayu
  • 1 garść chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera dodaj kawę rozpuszczalną, tyle ile lubisz. Wlej wodę i zmiksuj.
  • Następnie dodaj mleko, lód, syrop czekoladowy lub krem czekoladowo-orzechowy. Zmiksuj.
  • Oddzielnie ubij śmietanę, zajmie ci to około 2 minut. A jeśli jesteś szczęśliwym właścicielem gazowego spieniacza do śmietany, to jeszcze krócej. 
  • Kawę wlej do szklanki, udekoruj bitą śmietaną i chipsami czekoladowymi. Ewentualnie polej jeszcze syropem czekoladowym.