Domowa fanta z 1 pomarańczy: oszczędny przepis na popularny napój gazowany
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Domowa fanta z 1 pomarańczy to łatwy przepis na popularny napój o smaku cytrusów. Ten kryzysowy przepis dostałam w latach 80. XX w. od Wujka Sławka. Wuj był prezesem spółdzielni rolniczej, gdzie wdrożył produkcję pysznego i szalenie poszukiwanego napoju. A wszystko z minimalnej ilości świeżych pomarańczy. To były czasy embarga handlowego dla Polski i pomarańcze były nieomal na wagę złota.
Sprawdź też:
Domowa coca-cola: jak zrobić w domu popularny napój gazowany bez syfonu i bez sodastream
SKŁADNIKI
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 kg marchwi
- 2 lub 2,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 4 l wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obrać. To właśnie ona zapewni nam pomarańczowy kolor, barwiąc napój naturalnym karotenem.
- Marchew, pomarańczę i cytrynę włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Zamrażanie, a potem rozdrabnianie i gotowanie, pozwoli uwolnić większość składników.
- Zamarzniętą marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Zamrożone owoce cytrusowe w całości (jedynie pokrojone na mniejsze kawałki) przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w blenderze.
- Startą marchew i rozdrobnione owoce przełożyć do dużego garnka, wymieszać razem.
- Dodać do nich cukier, kwasek cytrynowy oraz 2 l wody.
- Doprowadzić do wrzenia. Od chwili zagotowania gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić na 10 minut.
- Nagotowany syrop przecedzić przez gęste sito. Najlepiej zwykłe sito metalowe wyłożyć gazą, a następnie zebrać rogi gazy i wyżąć również pozostałości osadzone na materiale.
- W ten sposób otrzymujemy skoncentrowany smak fanty. W szklanym słoju lub butelce możemy przechowywać go przez 10 dni w lodówce.
- Aby otrzymać doskonały napój, otrzymany koncentrat należy rozcieńczyć 2 litrami wody gazowanej. Można również rozcieńczyć 2 litrami ostudzonej wody przegotowanej i nasycić gazem w syfonie lub domowym saturatorze, na przykład w sodastream.