Puree ziemniaczane zapiekane z tartym serem: łatwy przepis na wczorajsze ziemniaki
Pulchne naleśniki na słodko, słono i słodko-słono - sprawdź przepis na fantastycznie puszyste naleśniki

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pulchne naleśniki świetnie sprawdzają się jako imprezowa przekąska.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Przekąski obowiązkowo muszą znaleźć się na każdej imprezie. Ciekawym pomysłem na niebanalną przekąskę będą placki naleśnikowe na słodko, słono i słodko-słono. Jurek Sobieniak zdradził przepis na doskonałe ciasto do pulchnych naleśników. Wśród propozycji każdy może znaleźć coś dla siebie!
Składniki
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
200 g jogurtu naturalnego
500 ml mleka
100 g roztopionego masła
Przygotowanie krok po kroku:
Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kilka minut. Następnie smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
Wypełnić ulubionym nadzieniem i zwinąć w rulon.
Pulchne naleśniki na słodko-słono
Aby przygotować znakomity krem migdałowy z szynką należy wymieszać:
200 g migdałów posiekanych
200 ml śmietanki 30 %
100 g pokruszonych krakersów
200 g drobno posiekanej dojrzewającej szynki
Krem z suszonymi pomidorami na ostro:
Aby przygotować nadzienie w wersji wytrawnej należy wymieszać:
50 g drobno posiekanych suszonych pomidorów
100 g żółtego sera startego na tarce
2 zmiażdżone lub posiekane ząbki czosnku
1 łyżkę majonezu
1 strączek papryczki chili (drobno posiekany)
Puszyste naleśniki z kremem karmelowym na słodko:
Do nadzienia w wersji słodkiej potrzebujemy:
1 puszka kajmaku, czyli masy krówkowej
50 g rozpuszczonego masła
50 ml mleka
szczypta soli
1 tabliczka gorzkiej czekolady (roztopionej)