Pulchne naleśniki na słodko, słono i słodko-słono - sprawdź przepis na fantastycznie puszyste naleśniki

Pulchne naleśniki na słodko, słono i słodko-słono - sprawdź przepis na fantastycznie puszyste naleśniki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pulchne naleśniki świetnie sprawdzają się jako imprezowa przekąska.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przekąski obowiązkowo muszą znaleźć się na każdej imprezie. Ciekawym pomysłem na niebanalną przekąskę będą placki naleśnikowe na słodko, słono i słodko-słono. Jurek Sobieniak zdradził przepis na doskonałe ciasto do pulchnych naleśników. Wśród propozycji każdy może znaleźć coś dla siebie!

Składniki

  • 500 g mąki pszennej 

  • 1 łyżeczka sody 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 4 jajka

  • 200 g jogurtu naturalnego

  • 500 ml mleka

  • 100 g roztopionego masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kilka minut. Następnie smażyć cienkie naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.

  • Wypełnić ulubionym nadzieniem i zwinąć w rulon.

Pulchne naleśniki na słodko-słono

Aby przygotować znakomity krem migdałowy z szynką należy wymieszać:

  • 200 g migdałów posiekanych

  • 200 ml śmietanki 30 %

  • 100 g pokruszonych krakersów

  • 200 g drobno posiekanej dojrzewającej szynki

Krem z suszonymi pomidorami na ostro:

Aby przygotować nadzienie w wersji wytrawnej należy wymieszać:

  • 50 g drobno posiekanych suszonych pomidorów

  • 100 g żółtego sera startego na tarce

  • 2 zmiażdżone lub posiekane ząbki czosnku

  • 1 łyżkę majonezu

  • 1 strączek papryczki chili (drobno posiekany)

Puszyste naleśniki z kremem karmelowym na słodko:

Do nadzienia w wersji słodkiej potrzebujemy:

  • 1 puszka kajmaku, czyli masy krówkowej

  • 50 g rozpuszczonego masła

  • 50 ml mleka

  • szczypta soli

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (roztopionej)

Ocena: 0