Naleśniki z fjutem według Magdy Gessler
W 3. odcinku 17. sezonu „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler odwiedziła Białą Karczmę w Grudziądzu. Restauratorka, jak zawsze zdecydowała się na poważne zmiany. Choć nie było łatwo, bo kucharkom brakowało wyczucia smaku. Na szczęście sytuację ratował syn właścicielki, który nie będąc kucharzem, świetnie rozumiał dobrą kuchnię i okazał się wytrawnym smakoszem. Kulinarna celebrytka zmieniła nie tylko wystrój lokalu, ale także menu. Jako deser pojawiła się w nim ta nietypowa potrawa - naleśniki z fjutem.
Czy słyszeliście kiedyś o naleśnikach z fjutem? Nie żartujemy sobie. Fjut to regionalna nazwa przysmaku produkowanego na Pomorzu i Kujawach. Fjut to nic innego jak gęsty syrop z buraków. W smaku i konsystencji przypomina miód lub melasę, więc idealnie nadaje się jako dodatek do naleśników.
Wypróbuj! Najlepsze przepisy na pyszne naleśniki znajdziesz w galerii!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
- oraz fjut syrop z buraka cykrowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec.
- Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Naleśniki powinny być cienkie i elastyczne.
- Obrócić naleśnik (podrzucając, co wymaga sporej wprawy, lub używając talerza czy pokrywki). Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz.
- Naleśniki podajemy z gęstym syropem buraczanym o wdzięcznej nazwie regionalnej - fjut.