Bezglutenowe naleśniki z ziaren słonecznika i otrębów
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pestki słonecznika są smaczne, prażone są znakomitym dodatkiem do dań i surówek, olej z pestek słonecznika jest chwalony za neutralny aromat. Ale to nie koniec pomysłów na pestki słonecznika. Jak zabłysnąć daniami z ziarnami słonecznika? Zróbmy z nich naleśniki!
SKŁADNIKI
- ¼ szklanki pestek słonecznika
- 1 szklanka otrębów
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1,5 – 2 szklanki mleka
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziarna słonecznika zmielić w młynku do kawy lub malakserze.
- Jajka ubić z mlekiem. Dodać zmielone nasiona słonecznika, otręby i mąkę, szczyptę soli.
- Miksować ciasto do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gdy wyjdzie za gęste dodać więcej mleka (lub wody).
- Smażyć na natłuszczonej patelni.
- Naleśniki ze słonecznika podajemy na słodko (z miodem, konfiturami lub świeżymi owocami) lub na słono (np. ze szpinakiem, z grzybami, z duszoną papryką).