Bezglutenowe naleśniki z ziaren słonecznika i otrębów

Bezglutenowe naleśniki z ziaren słonecznika i otrębów

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Bezglutenowe naleśniki z ziaren słonecznika i otrębów to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych naleśników z mąki pszennej.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pestki słonecznika są smaczne, prażone są znakomitym dodatkiem do dań i surówek, olej z pestek słonecznika jest chwalony za neutralny aromat. Ale to nie koniec pomysłów na pestki słonecznika. Jak zabłysnąć daniami z ziarnami słonecznika? Zróbmy z nich naleśniki!

Składniki

  • ¼ szklanki pestek słonecznika

  • 1 szklanka otrębów

  • 1 szklanka mąki gryczanej

  • 1,5 – 2 szklanki mleka 

  • 2 jajka

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziarna słonecznika zmielić w młynku do kawy lub malakserze.

  • Jajka ubić z mlekiem. Dodać zmielone nasiona słonecznika, otręby i mąkę, szczyptę soli.

  • Miksować ciasto do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gdy wyjdzie za gęste dodać więcej mleka (lub wody).

  • Smażyć na natłuszczonej patelni.

  • Naleśniki ze słonecznika podajemy na słodko (z miodem, konfiturami lub świeżymi owocami) lub na słono (np. ze szpinakiem, z grzybami, z duszoną papryką).

Ocena: 0