Zielone naleśniki z wątróbką i jajkami na twardo: przepis na obfity posiłek

2021-03-29
Zielone naleśniki z wątróbką i jajkami na twardo: przepis na obfity posiłek
Autor: Shutterstock Szpinakowe naleśniki skrywają doskonałe nadzienie z tanich składników
łatwy
45 min
4

Zielone naleśniki z wątróbką i jajkami na twardo to pyszny przepis na obfity posiłek dla całej rodziny. Wątróbka, gotowane jajka i szpinak to dobre źródło żelaza. Danie dostarcza także dużo łatwo przyswajalnego białka. Odżywczy posiłek w atrakcyjnej formie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 170 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 50 g liści szpinaku
  •  
  • Nadzienie:
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
  • 1/2 pęczka koperku, posiekanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na ciasto zmiksować w mikserze lub malakserze, odstawić na 30 minut, by odpoczęło.
  • Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki tylko z jednej strony. 
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, usmażyć wątróbkę. Wątróbkę zdjąć z patelni, posiekać grubo, przyprawić gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. 
  • Jajka zetrzeć na tarce lub posiekać. 
  • Wymieszać wątróbkę, jajka i posiekaną zieleninę. 
  • Naleśniki nadziewać farszem wątróbkowym, zwijać w pakieciki.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i lekko przyrumienić naleśniki. 
  • Podawać z czosnkowym sosem jogurtowym.