Zielone naleśniki z wątróbką i jajkami na twardo: przepis na obfity posiłek

Zielone naleśniki z wątróbką i jajkami na twardo: przepis na obfity posiłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szpinakowe naleśniki skrywają doskonałe nadzienie z tanich składników

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zielone naleśniki z wątróbką i jajkami na twardo to pyszny przepis na obfity posiłek dla całej rodziny. Wątróbka, gotowane jajka i szpinak to dobre źródło żelaza. Danie dostarcza także dużo łatwo przyswajalnego białka. Odżywczy posiłek w atrakcyjnej formie. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 170 g mąki

  • 2 jajka

  • 250 ml mleka

  • 200 ml wody gazowanej

  • szczypta soli

  • łyżka oleju

  • 50 g liści szpinaku

  •  

  • Nadzienie:

  • 250 g wątróbki drobiowej

  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

  • 2 łyżki masła

  • sól i pieprz

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej

  • 1/2 pęczka koperku, posiekanej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki na ciasto zmiksować w mikserze lub malakserze, odstawić na 30 minut, by odpoczęło.

  • Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki tylko z jednej strony. 

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, usmażyć wątróbkę. Wątróbkę zdjąć z patelni, posiekać grubo, przyprawić gałką muszkatołową i czarnym pieprzem. 

  • Jajka zetrzeć na tarce lub posiekać. 

  • Wymieszać wątróbkę, jajka i posiekaną zieleninę. 

  • Naleśniki nadziewać farszem wątróbkowym, zwijać w pakieciki.

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i lekko przyrumienić naleśniki. 

  • Podawać z czosnkowym sosem jogurtowym.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5