Zapiekane naleśniki z ciecierzycą: przepis na wegańskie taquitos

Zapiekane naleśniki z ciecierzycą: przepis na wegańskie taquitos

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Zapiekane naleśniki z pikantnym farszem z ciecierzycą, czyli meksykańskie taquitos

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Zapiekane naleśniki z ciecierzycą przyprawione pikantnie są przepyszne. Uwielbiam je w wersji meksykańskie, czyli chrupiące taquitos. Zamiast je smażyć, zapiekam w piekarniku. To czysta oszczędność. Mniej oleju, mniej odoru smażeniny, mniej sprzątania. Do tego są zdrowsze od smażonych. Oto przepis na łatwe wegańskie naleśniki z ciecierzycą zapieczone na chrupko!

Składniki

  • 10 naleśników lub pszennych tortilli

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 1 średniej wielkości cebula, posiekana

  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

  • 1 papryka czerwona, posiekana

  • 1 puszka ciecierzycy, osączona i opłukana

  • 100 ml przecieru pomidorowego (passata)

  • 3 łyżki keczupu pikantnego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej

  • 1/2 łyżeczki kminku rzymskiego mielonego

  • 1/4 łyżeczki chili mielonego

  • sól i pieprz

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przepłukaną i osączoną z wody ciecierzycę przełóż do miski i rozgnieć widelcem.

  • Na patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Smaż przez 3 minuty, dodaj suche przyprawy i smaż przez kolejną 1 minutę.

  • Dodać na patelnie ciecierzycę oraz przecier pomidorowy i keczup. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 2-4 minuty. Od czasu do czasu zamieszaj.

  • Rozgrzej piekarnik do 210°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.

  • Na każdym naleśniku umieść 2 łyżki nadzienia. Mocno zwiń w roladkę.

  • Roladki umieść na blasze. Ułóż je ciasno jedna obok drugiej. Za pomocą pędzla posmaruj olejem.

  • Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut. Do momentu, gdy będą złotobrązowe i chrupiące.

Jeśli wciąż masz obawy, zobacz instrukcję krok po kroku, jak zrobić naleśniki:

Ocena: 4,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).