Naleśniki piwno-ziołowe

2021-03-29
Naleśniki piwno-ziołowe
Autor: Shutterstock Naleśniki na piwie są niezwykle lekkie
łatwy
30 min
4

Naleśniki piwno-ziołowe mają interesujący smak. Naleśniki można faszerować wytrawnymi nadzieniami (mięsnym, szpinakowym, serowym) lub podać z jajkiem w koszulce albo sadzonym. Z tej porcji składników otrzymamy 8 naleśników. 

SKŁADNIKI

  • 6-7 łyżek mąki
  • małe jasne piwo (nie z lodówki)
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy
  • dowolne dostępne zioła, najlepiej świeże:
  • bazylia, tymianek, oregano, ale może być też szczypiorek lub natka pietruszki.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Roztrzepujemy dokładnie jajka z piwem dodając po trochu mąkę, oliwę i na końcu umyte, osuszone i posiekane zioła.
  • Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • Smażymy z obu stron na rozgrzanej i posmarowanej oliwą patelni, a następnie zawijamy z dowolnym, gorącym farszem, polewamy odrobiną naturalnego jogurtu lub śmietany i podajemy na stół.