Naleśniki orkiszowe z polędwiczką i konfiturowaną cebulą: przepis Remigiusza Rączki

2021-03-29
Naleśniki orkiszowe z polędwiczką i karmelizowaną cebulą
Autor: Shutterstock Naleśniki z polędwiczką wieprzową to pyszne danie obiadowe
średni
50 min
4

Naleśniki są wyjątkowo wdzięcznym daniem - mogą być zwykłe codzienne, a łatwo je zmienić w wykwintne danie. Takimi są na pewno naleśniki z polędwiczką i konfiturą z cebuli. Podajemy przepis Remigiusza Rączki z programu "Rączka gotuje".

ZOBACZ MATERIAŁ WIDEO:

SKŁADNIKI

  • ciasto naleśnikowe (na 4 szt.):
  • mąka orkiszowa – 300 g
  • sól – szczypta
  • jajko – 2 szt.
  • woda mineralna gazowana – 500 ml
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • farsz:
  • polędwiczki wieprzowe – 60 dag
  • sól, pieprz – do smaku
  • masło klarowane – 2 łyżki
  • pieprz kolorowy ziarnisty – 1 łyżka
  • papryka słodka – 1 łyżka
  • cebula konfiturowana:
  • cebula – 0,5 kg
  • masło – 1 łyżka
  • cukier – 1 łyżka
  • białe wino wytrawne – 150 ml
  • sól – do smaku
  • sos grzybowy:
  • podgrzybki świeże – 100 g
  • cebula – 1 szt.
  • masło – 0,5 łyżki
  • śmietana kremówka – 150 ml
  • wino białe wytrawne – 1 łyżka
  • sól, pieprz – do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj ciasto naleśnikowe i daj mu odpocząć 30 minut.
  • W tym czasie przygotuj konfiturę z cebuli - pokrój ją na półplasterki i podsmaż na maśle z dodatkiem cukru. W połowie smażenia dodaj białe wino, a następnie odparuj całość.
  • Pokrój polędwiczkę w drobne kawałki i usmaż na maśle klarowanym z dodatkiem pieprzu i papryki.
  • Przygotuj sos grzybowy: podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę na klarowanym maśle, gdy się zeszkli, dodaj świeże lub mrożone grzyby. Podduś, a następnie dodaj śmietankę. Zredukuj sos.
  • Usmaż naleśniki. Nadziewaj je mięsem oraz konfiturą z cebuli, złóż w trójkąty i serwuj polane sosem grzybowym.