Z czym jeść pancakes? Garść super pomysłów na dodatki do pankejków
Jak zrobić zapiekane naleśniki z twarogiem: łatwy przepis na deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zapieczone naleśniki ze słodkim nadzieniem twarożkowym to pyszny deser dla całej rodziny
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Zapiekane naleśniki z twarogiem to pyszny deser dla niej i dla niego. Bez względu na wiek uwielbiamy słodkie naleśniki z twarogowym nadzieniem. To świetne danie na pocieszenie. Chrupiące z wierzchu, wilgotne w środku, skąpane w słodkim sosie śmietanowym naleśniki są idealnym deserem na zakończenie rodzinnego obiadu. Zapieczenie naleśników nie jest trudne. Może je przygotować każdy. Wypróbuj już dziś zapiekane naleśniki ze słodkim twarogiem - łatwy przepis na udane popołudnie.
Składniki
ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka mlek,
1 jajko
¾ szklanki wody
szczypta soli
olej
masa twarogowa:
750 gramów zmielonego sera półtłustego
cukier wg uznania
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
2 łyżki cukru z wanilią
sos śmietanowy do zapieczenia:
200 ml śmietany kremówki 30%
4 jaja
2 łyżki cukru z wanilią
1 kopiasta łyżka cukru
dodatkowo: cukier puder do posypania
Przygotowanie krok po kroku:
Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj ze sobą uważając, by nie zrobiły się grudki. Możesz je mieszać używając miksera - na najniższych obrotach.
Pozwól ciastu odpocząć - od 15 do 30 minut - ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie nadzienia.
Usmaż naleśniki.
Twaróg ucieramy z cukrami i śmietaną na gładką masę, smarujemy naleśniki, zwijamy w rulony.
Zwinięte naleśniki układamy w nasmarowanym masłem płaskim naczyniu żaroodpornym. Można układać jedne obok drugiego lub pociąć na kawałki i układać przecięciem do góry.
Jajka miksujemy razem ze śmietaną i cukrami do połączenia składników, nie dłużej. Sosem śmietanowo-jajecznym zalewamy naleśniki.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekamy przez około 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie) lub do zarumienienia wierzchu.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podajemy jeszcze ciepłe, najlepiej do czarnej kawy.
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy infografikę: jak zrobić naleśniki