Puszyste naleśniki makowe: łatwy przepis na smakołyk

Puszyste naleśniki makowe: łatwy przepis na smakołyk

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pulchne naleśniki najlepiej smakują z miodem i jogurtem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Puszyste naleśniki makowe są grube i sycące. Doskonale smakują z miodem lub syropem klonowym. Ten łatwy przepis poprowadzi was krok po kroku do sukcesu. Już dzisiaj zróbcie naleśniki makowe. Zakochacie się w tym smakołyku!

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżka cukru

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 1/2 łyżeczki maku

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 1/2 szklanki maślanki

  • 2 1/2 łyżeczki startej skórki cytryny

  • 1 duże jajko

  • 2 łyżki niesolonego masła, stopione i schłodzone

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, mak i sól.

  • W osobnej małej misce wymieszaj maślankę, skórkę z cytryny, jajko i stopione masło.

  • Dodaj mokre składniki do suchych składników i mieszaj tylko do połączenia. (Ciasto powinno być grudkowate.)

  • Podgrzej patelnię teflonową na średnim ogniu. Dodaj około 1/4 szklanki ciasta, aby uformować jeden naleśnik. Gdy bąbelki utworzą się na całej powierzchni naleśnika, odwrócić na drugą stronę i kontynuuj smażenie przez kolejne 30 sekund lub do chwili, gdy jest już gotowy.

  • Podawaj natychmiast z syropem klonowym lub innymi dodatkami.

 

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3