Pulchne i chrupkie gofry na kefirze: przepis na domowe gofry z ciasta proszkowego

Pulchne i chrupkie gofry na kefirze: przepis na domowe gofry z ciasta proszkowego

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste gofry oprószone cukrem pudrem z cynamonem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gofry z cukrem pudrem w mojej rodzinie cieszą się niezmiennym powodzeniem. Najlepsze są oczywiście te jeszcze gorące, prosto z gofrownicy, pulchne w środku, chrupkie na zewnątrz. Koniecznie szybko przygotowane! Takie gofry jak marzenie, najszybciej przygotujecie z ciasta na kefirze. Polecam ten łatwy przepis na gofry domowe!

Składniki

  • 150 g mąki

  • 200 ml kefiru o temperaturze pokojowej

  • 1 jajko

  • 5 łyżek cukru

  • 50 g masła, stopionego i przestudzonego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • 3 łyżki cukru pudru z cynamonem do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajko wybić do miski, dodać cukier i utrzeć razem na puszystą masę. Możecie to zrobić za pomocą elektrycznego miksera lub ręcznej trzepaczki.

  • Do masy jajecznej dodać stopione kefir. Wymieszać.

  • Następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać do uzyskania jednorodnego ciasta. Jeśli korzystacie z miksera elektrycznego, mieszajcie ciasto na niskich obrotach. 

  • Na koniec dodać stopione masło i dobrze wymieszać. 

  • Teraz rozgrzać elektryczną gofrownicę i postępować zgodnie z instrukcją obsługi. Na gorącą formę gofrową wylać 3-5 łyżek ciasta, objętość zależy od wielkości formy, zamknąć gofrownicę i zapiekać 3-4 minuty. 

  • Upieczone gofry oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).