Płonące naleśniki: przepis na crêpes suzette [GALERIA PRZEPISÓW]

Płonące naleśniki
Autor: Shutterstock.com Płonące na patelni naleśniki - słynne crepes suzette
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Przepis na płonące naleśniki, słynne francuskie crêpes suzette z sosem z likieru pomarańczowego, które są podpalane przed podaniem. Płonące naleśniki są wyśmienite w smaku, bardzo słodkie i aromatyczne. To prawdziwe niebo w gębie dla wytrawnych smakoszy. Sprawdź, jak zrobić efektowne płonące naleśniki według oryginalnej receptury.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto płonących naleśników:
  • 90 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • szczypta soli
  • Na sos do płonących naleśników:

  • 3 łyżki cukru
  • Pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • Skórka z jednej pomarańczy
  • Sok z jednej małej cytryny
  • 3 łyżki masła
  • 1/8 l likieru pomarańczowego
  • Najważniejszy łatwopalny składnik naleśników:
  • 3 łyżki brandy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, jajka, mleko, masło, sól dokładnie wymieszać. Następnie na maśle usmażyć małe, cienkie naleśniki. Przed włożeniem na patelnię należy je złożyć. 
  • Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.
  • Ustawić średni ogień. Na patelnię wsypać cukier i skropić go sokiem z cytryny. Poczekać kilka minut, aż cukier zamieni się w gęsty, brązowy syrop. Następnie dodać masło, skórkę oraz sok z pomarańczy, całość intensywnie wymieszać na gładką maskę. Uważać, by nie przypalić sosu, bo stanie się gorzki! Dodać likier pomarańczowy i wymieszać.
  • Na tak przygotowany wrzący (koniecznie!) sos na patelni, wciąż trzymając ogień, położyć złożone naleśniki i obtoczyć je w sosie. Gdy już wszystkie będą gotowe, wlać na patelnię brandy i podpalić zapalarką do gazu. Gdy naleśniki przestaną płonąć, przełożyć na talerz.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Judyta Wanicka
więcej