Płonące naleśniki: przepis na crêpes suzette [GALERIA PRZEPISÓW]
2021-07-22
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Przepis na płonące naleśniki, słynne francuskie crêpes suzette z sosem z likieru pomarańczowego, które są podpalane przed podaniem. Płonące naleśniki są wyśmienite w smaku, bardzo słodkie i aromatyczne. To prawdziwe niebo w gębie dla wytrawnych smakoszy. Sprawdź, jak zrobić efektowne płonące naleśniki według oryginalnej receptury.
SKŁADNIKI
- Na ciasto płonących naleśników:
- 90 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka stopionego masła
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru
- Pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- Skórka z jednej pomarańczy
- Sok z jednej małej cytryny
- 3 łyżki masła
- 1/8 l likieru pomarańczowego
- Najważniejszy łatwopalny składnik naleśników:
- 3 łyżki brandy
Na sos do płonących naleśników:
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, jajka, mleko, masło, sól dokładnie wymieszać. Następnie na maśle usmażyć małe, cienkie naleśniki. Przed włożeniem na patelnię należy je złożyć.
- Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.
- Ustawić średni ogień. Na patelnię wsypać cukier i skropić go sokiem z cytryny. Poczekać kilka minut, aż cukier zamieni się w gęsty, brązowy syrop. Następnie dodać masło, skórkę oraz sok z pomarańczy, całość intensywnie wymieszać na gładką maskę. Uważać, by nie przypalić sosu, bo stanie się gorzki! Dodać likier pomarańczowy i wymieszać.
- Na tak przygotowany wrzący (koniecznie!) sos na patelni, wciąż trzymając ogień, położyć złożone naleśniki i obtoczyć je w sosie. Gdy już wszystkie będą gotowe, wlać na patelnię brandy i podpalić zapalarką do gazu. Gdy naleśniki przestaną płonąć, przełożyć na talerz.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?