Naleśniki z chińskim farszem - tradycja z nutą Orientu
Naleśniki z truskawkami: deser na początek lata!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Naleśniki z truskawkami mogą być samodzielnym daniem obiadowym lub kolacyjnym albo deserem
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
W sezonie na truskawki warto poznać przepisy na pyszne i smaczne dania z truskawkami. Proponujemy naleśniki z truskawkami - pyszne i łatwe do przygotowania. A na dodatek efektowne!
Polecamy także: Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie
Składniki
1,5 szklanki mąki
2-3 jajka
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
0,5 szklanki wody
4 łyżki oleju (olej dodany do ciasta pozwala na smażenie naleśników bez dodawania na patelnię tłuszczu)
śmietana lub jogurt naturalny
Przygotowanie krok po kroku:
W misce łączymy mleko połączyć z wodą. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, mąkę, i sól.
Wlewamy do tego ponad połowę przygotowanego płynu z mleka i wody. Miksujemy.
Gdy składniki się połączą dodajemy pozostały płyn.
Pół kilo truskawek umyć, oderwać szypułki od owoców. Truskawki pokroić na kawałki.
Wymieszać ze śmietaną oraz cukrem. Zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego.
Tak przygotowane nadzienie nakładać na usmażone naleśniki.
Truskawki są zdrowe. Zawierają dużo witaminy C (w 100 g - 60 mg witaminy C ),; a także witaminy z grupy B oraz A i E. Truskawki można przygotowywać na wiele sposobów. Można je jeść surowe lub w postaci przepysznych deserów.