Naleśniki z sernikiem i czekoladą w sosie pomarańczowym [GALERIA PRZEPISÓW+WIDEO]

Naleśniki z sernikiem i czekoladą w sosie pomarańczowym [GALERIA PRZEPISÓW+WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne naleśniki z sernikiem i czekoladą to niebiański deser, doskonały do kawy lub herbaty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Naleśniki z twarożkiem już się przejadły? Proponujemy wypróbować coś wykwintniejszego - naleśniki z sernikiem, polane czekoladą i sosem pomarańczowym. Farsz do naleśników przygotowuje się tak, jak masę na sernik, następnie wstawia gotowe naleśniki do pieca i czeka, aż nadzienie stężeje. Naleśniki z sernikiem wychodzą wyśmienicie lekkie, puszyste i kremowe. Podajemy przepis! 

Składniki

  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.

  • 3/4 szklanki jasnej mąki

  • szczypta soli

  • 7 jaj

  • 1-2 pomarańcze

  • 1 cytryna

  • pół kostki czekolady

  • 150 g białego twarogu sernikowego

  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego

  • szczypta proszku do pieczenia BIO

  • olej rzepakowy nierafinowany do smażenia

  • 8 czubatych łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego

  • 100 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko, 2 jaja, mąkę, łyżkę cukru waniliowego oraz sól ubij rózgą i usmaż 6 naleśników.

  • Zetrzyj na drobnych oczkach skórkę z 1 pomarańczy i z połowy cytryny, i wyciśnij z nich sok. W małym rondlu rozpuść 100 g masła, dolej sok ze skórką oraz 4 łyżki cukru i roztrzepane rózgą 3 jaja. Podgrzewaj wszystko kilka minut na małym ogniu, mieszając energicznie rózgą, aż sos zgęstnieje. Odstaw go do ostygnięcia i zmiksuj blenderem, jeśli w soku był również miąższ z owoców.

  • Białka z 2 jaj oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodawaj stopniowo po 1 żółtku i łyżce cukru (w sumie 2 żółtka i 4 łyżki cukru), dodaj łyżkę cukru waniliowego i dalej ubijaj. Na koniec dodaj łyżką zmielony twaróg i delikatnie wymieszaj łyżką.

  • Nadzieniem posmaruj grubo naleśniki, zwiń w trójkąty, ułóż w wysmarowanej masłem formie i posyp cukrem trzcinowym. Piecz w temperaturze  180 stopni C w dobrze rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut. Ważne jest, aby piekarnik był wystarczająco mocno gorący, w przeciwnym razie nadzienie z naleśników może się wylać, zamiast stężeć jak sernik.

  • Czekoladę umieść w kąpieli wodnej do rozpuszczenia.

  • Naleśniki polej sosem pomarańczowym i płynną czekoladą. Można je podawać na ciepło lub na zimno.

Zobacz najlepsze przepisy z CZEKOLADĄ

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Ocena: 5