Mini naleśniki zamiast płatków śniadaniowych: przepis na trendy śniadanie

Mini naleśniki zamiast płatków śniadaniowych: przepis na trendy śniadanie
Autor: Shutterstock Mini naleśniki - trend śniadaniowy 2020 - wypierają tradycyjne płatki śniadaniowe
łatwy
30 min
4

Tycie naleśniki zyskały popularność w pierwszym półroczu 2020 roku. Żeby przygotować mini naleśniczki trzeba po prostu mieć czas, albo się trochę nudzić. Dlatego w czasie pandemii szaleństwo smażenia tycich naleśników zaowocowało zalewem filmików na TikToku. Mini naleśniki podajemy tak jak płatki śniadaniowe z mlekiem, jogurtem, orzechami, świeżymi owocami, bądź z miodem. Oto przepis na trendy śniadanie, idealne w dzień wolny do pracy! 

Triki i patenty na mini naleśniki

Do smażenia użyj oleju zamiast masła. Masło ma niską temperaturę dymienia, więc lepiej użyć oleju, jeśli nie chcesz, aby naleśniki wyglądały jak przypalone.

Żeby malutkie naleśniczki nie spaliły się nim zapełnisz nimi patelnię. Podgrzej patelnię, zdejmij na bok, pokryj jej powierzchnię kroplami ciasta i ponownie postaw na ogień, nieco go podnosząc. 

Możesz dowolnie regulować wielkość naleśników. Zazwyczaj mają one wielkość monety 50 gr, ale możesz zrobić mniejsze, dosłownie kropelki. 

Naleśniki możesz przewrócić na druga stronę hurtem za pomocą  dużej łopatki. Lub przewracać pojedynczo za pomocą pałeczek. Możesz także po prostu podrzucić naleśniki w górę, jeśli jesteś dość sprytna lub sprawny.

Jeśli chcesz, aby naleśniki były ciepłe, trzymaj je w piekarniku, w temperaturze 50°C. Ponieważ są tak małe, nie utrzymują ciepła zbyt długo. 

Płatki śniadaniowe - mini naleśniki - to najsłodsza rzecz, jaką kiedykolwiek zrobisz na śniadanie. Jeśli usmażysz tycie naleśniki i zechcesz się pochwalić w mediach społecznościowych, oznacz nas @beszamelpl Będzie nam bardzo miło!

SKŁADNIKI

  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki maślanki można też użyć kefiru
  • 1 jajko
  • olej do posmarowania patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodaj ubite jajko i maślankę do miski, delikatnie połącz widelcem, uważając, aby nie przesadzić, ale wymieszaj wszystkie duże grudki.
  • Wlej ciasto na naleśniki do butelki z końcówką, taką po keczupie lub majonezie. Możesz również użyć małej łyżeczki.
  • Podgrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj patelnię cienką warstwą oleju. Wyciśnij mini naleśnik wielkości monety o nominale 50 groszy (lub nałóż łyżeczką) i smaż, aż na powierzchni naleśniczków pojawią się pęcherzyki powietrza. Więcej porad poniżej.
  • Odwróć na drugą stronę. Kontynuuj smażenie przez kolejne 30 sekund lub 1 minutę lub do lekkiego zrumienienia.
  • Przełóż naleśniki do miski. Podawaj z mlekiem, jogurtem i owocami lub z masłem i miodem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej