Omletowe muffinki na śniadanie, do szkoły, do pracy

Omletowe muffinki na śniadanie, do szkoły, do pracy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne śniadanie z piekarnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Omletowe muffinki to nic innego jak pyszny omlet naturalny z dodatkami prosto z piekarnika. Jajeczne muffinki idealnie pasują na śniadanie. Można je zabrać do szkoły lub do pracy. Można je przechować w lodówce do 48 godzin. A nawet zamrozić na później. Można użyć dowolne dodatki, a i tak będzie wam smakowało. 

Składniki

  • ½ szklanki posiekanej cebuli

  • 1 szklanka pokrojonych na ćwiartki pieczarek drobnych

  • 1 szklanka posiekanej szynki gotowanej

  • 1 szklanka posiekanego sera cheddar

  • 8 jajek

  • ½ szklanki śmietany 18%

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj masłem foremkę na 12 muffinek.

  • Cebulę, zieloną paprykę i szynkę podziel równomiernie na 12 foremek do muffinów. Na koniec dodaj starty ser.

  • W średniej wielkości misce ubij jajka ze śmietaną, dodaj sól i pieprz. Mieszaninę jajek rozlej do 12 dołków, wypełniając foremkę prawie do pełna.

  • Piecz przez 20-22 minut. Wyjmij i podawaj na ciepło lub pozwól ostygnąć i przechowuj w lodówce lub zamrażarce.

  • Podgrzewaj z lodówki przez około 30 sekund lub z zamrażarki przez około 1 minutę lub do momentu podgrzania.


Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,3