Frytowane tosty z mozzarellą i szynką

Frytowane tosty z mozzarellą i szynką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Frytowane tosty to "bogatsza"wersja chleba w jajku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa - smakowite kanapki na ciepło. Chrupiący chlebek z szynką i serem podsmażony w jajku na głębokim oleju.

Składniki

  • 4 kromki chleba

  • 4 plastry szynki

  • 4 plastry mozzarelli

  • 2 łyżki masła

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mleka

  • sól i pieprz

  • olej od smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kromki chleba przekroić na pół, posmarować masłem, na jednej połowie położyć plaster szynki i plaster mozzarelli, przykryć druga połową i docisnąć.

  • Kanapki zawinąć w folię spożywcza i włożyć na 15 minut do lodówki.

  • Jajka roztrzepać z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Tosty wyjąć z lodówki i zanurzyć w mleku. Zostawić na chwilę, aby dobrze nasiąkły.

  • Smażyć na bardzo mocno rozgrzanym głębokim oleju.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,5