Zdrowe i proste muffiny jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi

Zdrowe i proste muffiny jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Muffinki na jogurcie, z jabłkiem i płatkami owsianymi, z powodzeniem można zaliczyć do zdrowych słodyczy.

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Muffiny jogurtowe z jabłkami i płatkami owsianymi to bardzo łatwe do przygotowania ciastka. Zrobisz je naprawdę w kilka minut, a gdy minie godzina od podjęcia decyzji o ich upieczeniu, już można cieszyć się gotowym wypiekiem

Składniki

  • 2 duże jajka

  • 150 g cukru

  • szczypta soli

  • 1 mała torebka cukru waniliowego

  • 150 ml jogurtu naturalnego

  • 100 ml oleju słonecznikowego

  • 250 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 duże jabłka

  • 50 g płatków owsianych plus trochę do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • W jednej misce wymieszaj jajka w z cukrem, solą oraz cukrem waniliowym. Dodaj jogurt oraz olej i wymieszaj dokładnie.

  • Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp płatki i wymieszaj. Następnie suche składniki przesyp do miski z mokrymi i wymieszaj delikatnie z resztą masy. Pamiętaj, by nie mieszać zbyt długo, bo muffiny wyjdą twarde i gumowate.

  • Jabłka obierz, pokrój w kostkę i wmieszaj do ciasta.

  • Wypełnij ciastem zagłębienia w formie na muffiny wyłożonej papilotkami lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

  • Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 – 25 minut, aż wyrosną i się zarumienią, po czym podawaj jeszcze lekko ciepłe lub wystudź na kratce.

Ocena: 2,7
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.