Muffinki z dyni. PRZEPIS na pyszne dyniowe babeczki

2021-03-29
muffiny babeczaki z dyni
Autor: thinkstockphotos.com Muffiny z dyni osłodzą jesienne dni
łatwy
60 min
4

Polecamy prosty, sprawdzony przepis na pyszne muffinki z dyni. Wilgotne, puszyste babeczki będą doskonałym deserem na szare, jesienne dni. Oto jak zrobić dyniowe mauffiny z orzechami włoskimi. 

SKŁADNIKI

  • 400 g dyni
  • 250 g cukru
  • 300 g mąki
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 175 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na gładką masę.
  • Do startej dyni dodaj porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej.
  • Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piecz ok 30-40 minut.
  • Tuż przed podaniem muffinek przygotowuj sos. Wymieszaj śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z połówki cytryny. Na koniec dodaj sok z cytryny.
  • Muffiny dyniowe polej odrobiną sosu, a na wierzch zetrzyj jeszcze odrobinę skórki z cytryny.