Muffinki z dyni. PRZEPIS na pyszne dyniowe babeczki

Muffinki z dyni

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Muffiny z dyni osłodzą jesienne dni

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 12 OSÓB

Polecamy prosty, sprawdzony przepis na pyszne muffinki z dyni. Wilgotne, puszyste babeczki będą doskonałym deserem na szare, jesienne dni. Oto jak zrobić dyniowe mauffiny z orzechami włoskimi. 

Składniki

  • 400 g dyni

  • 250 g cukru

  • 300 g mąki

  • 2 garście orzechów włoskich

  • 175 ml oleju

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 4 jajka

  • 1 laska wanilii

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżki cukru pudru

  • skórka otarta z 1/2 cytryny

  • 5-6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 proc.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na gładką masę.

  • Do startej dyni dodaj porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej.

  • Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piecz ok 30-40 minut.

  • Tuż przed podaniem muffinek przygotowuj sos. Wymieszaj śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z połówki cytryny. Na koniec dodaj sok z cytryny.

  • Muffiny dyniowe polej odrobiną sosu, a na wierzch zetrzyj jeszcze odrobinę skórki z cytryny.

Ocena: 3,2