Mleko kokosowe - jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować?
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Mleko kokosowe przygotowane samemu w domu jest o wiele lepsze niż to, które możemy kupić w sklepie. Nie zawiera barwników, ani konserwantów, a jego smak jest jeszcze lepszy od tradycyjnego mleka krowiego. A na dodatek z 200 g wiórków kokosowych powstaje aż półtora litra mleka kokosowego. Sprawdź, jak je przygotować.
Jakie wartości odżywcze zawiera mleko kokosowe?
Mleko z orzecha kokosowego zawiera dużo błonnika oraz witamin z grupy B, witaminę C oraz witaminę E. Miąższ kokosa jest bogaty również w liczne substancje mineralne, wśród których znajdują się: magnez, fosfor, wapń, żelazo i selen.
Z pozostałych wiórków kokosowych można przygotować mąkę kokosową.
SKŁADNIKI
- 200 gram wiórek kokosowych
- 1,5 litra wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiórki kokosowe należy zalać 1,2 l wody i pozostawić na noc, aby zmiękły.
- Następnego dnia należy podgrzać wiórki (w tej samej wodzie, w której się moczyły) i całość przelać do blendera. Miksować 5-7 minut.
- Później na garnku trzeba postawić sito, a na nim podwójną warstwę gazy. Następnie należy przelać zmiksowaną masę przez sito i dokładnie wycisnąć. Powstały płyn to mleko kokosowe.