Tortilla z jajkiem i serem na śniadanie: pyszny przepis na ucztę z patelni
Zupa migdałowa z owocami: przepis na pyszne śniadanie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pyszna zupa migdałowa ze świeżymi owocami zasmakuje zarówno dorosłym, jak i maluchom
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 25 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Znudziła Ci się zwykła zupa mleczna na śniadanie? Wypróbuj przepis na zupę migdałową na mleku. Robi się ją bardzo prosto - możesz wykorzystać gotowe płatki migdałowe. Ta delikatna potrawa sprawdzi się również podczas Świąt Bożego Narodzenia. Na kresach stanowi ona zamiennik, albo uzupełnienie tradycyjnych: barszczu z uszkami, zupy grzybowej albo zupy rybnej. Podajemy dobry przepis na zupę migdałową.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa - przepis z kresów.
Składniki
15 dag płatków migdałowych
1 litr mleka
łyżka masła
20 dag winogron lub innych świeżych owoców
sól, cukier
Przygotowanie krok po kroku:
Płatki migdałowe sparz i rozgnieć lub zmiksuj w blenderze, dodając odrobinę wody lub mleka.
Do garnka wlej mleko, wsyp migdały i całość gotuj ok. 15 minut.
Po tym czasie dodaj łyżkę masła oraz łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
Do tak przygotowanej zupy dodaj pokrojone na drobne kawałki owoce.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa rybna.