Zupa migdałowa z owocami: przepis na pyszne śniadanie

Zupa migdałowa z owocami: przepis na pyszne śniadanie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszna zupa migdałowa ze świeżymi owocami zasmakuje zarówno dorosłym, jak i maluchom

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Znudziła Ci się zwykła zupa mleczna na śniadanie? Wypróbuj przepis na zupę migdałową na mleku. Robi się ją bardzo prosto - możesz wykorzystać gotowe płatki migdałowe. Ta delikatna potrawa sprawdzi się również podczas Świąt Bożego Narodzenia. Na kresach stanowi ona zamiennik, albo uzupełnienie tradycyjnych: barszczu z uszkami, zupy grzybowej albo zupy rybnej. Podajemy dobry przepis na zupę migdałową.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa - przepis z kresów.

Składniki

  • 15 dag płatków migdałowych

  • 1 litr mleka

  • łyżka masła

  • 20 dag winogron lub innych świeżych owoców

  • sól, cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki migdałowe sparz i rozgnieć lub zmiksuj w blenderze, dodając odrobinę wody lub mleka.

  • Do garnka wlej mleko, wsyp migdały i całość gotuj ok. 15 minut.

  • Po tym czasie dodaj łyżkę masła oraz łyżeczkę cukru i szczyptę soli.

  • Do tak przygotowanej zupy dodaj pokrojone na drobne kawałki owoce.

Ocena: 5