Charakterystyka miodu spadziowego
Miód spadziowy, znacznie ciemniejszy niż miód nektarowy, powstaje z soków roślin, czyli ze spadzi. Ma charakterystyczny smak i jest wyraźnie gęstszy od pozostałych miodów.
Jakie zalety ma miód spadziowy?
Miód spadziowy ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne i antyseptyczne. Polecany jest na dolegliwości układu oddechowego, przy przeziębieniach i zapaleniu płuc. Pomaga też w leczeniu astmy. Wzmacnia odporność i odtruwa organizm, dlatego powinny go jeść osoby po leczeniu antybiotykami, lekami sterydowymi czy nowotworowymi oraz pracujące w szkodliwych warunkach.
Miód spadziowy leczy anemię i zaburzenia przemiany materii. I to nie koniec jego zalet! Miód spadziowy wskazany jest dla sercowców – ze względu na działanie przeciwmiażdżycowe – oraz dla nerwusów, bo łagodzi napięcia powstałe w organizmie na skutek stresu.