Miód akacjowy – jakie ma właściwości?

Miód akacjowy – jakie ma właściwości?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Miód akacjowy to najlepszy miód dla diabetyków.

Miód akacjowy to jeden z najwspanialszych skarbów natury. Ten złoty nektar poza walorami smakowymi posiada również właściwości lecznicze. Sprawdź zalety tego pszczelego dobrodziejstwa.

Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych gatunków miodu. Charakteryzuje się bardzo intensywnym zapachem i jako jeden z nielicznych gatunków miodu posiada bardzo jasną barwę. Uchodzi też za najsłodszy, dlatego jest bardzo lubiany przez dzieci.

Jakie własności ma miód akacjowy?

Jak każdy inny, miód akacjowy jest bogaty w węglowodany, kwasy organiczne, białko i enzymy. Zawiera stosunkowo dużo magnezu, potasu i acetylocholiny oraz cukry proste, glukozę i fruktozę, które są źródłem szybkiej energii doskonale przyswajanej przez nasz organizm. Dzięki tym cennym składnikom potrafi zdziałać cuda.

Miód akacjowy - działanie

Miód akacjowy działa na człowieka uspokajająco i wzmacniająco. Pozytywnie wpływa na układ krążenia i naczynia wieńcowe, stabilizuje ciśnienie krwi i hamuje procesy miażdżycowe. Przydatny jest także w zaburzeniach przewodu pokarmowego (wrzody żołądka), w chorobach dróg moczowych (kamienie) oraz chorób skórnych (zakażenia ropne). Okłady z naturalnego miodu akacjowego przyspieszają gojenie się ran. Jest pomocny w przeziębieniach, stanach zapalnych gardła i przy kaszlu. Miód akacjowy to także najlepszy miód dla diabetyków.

Ocena: 4