Odświętne mielone z pysznym nadzieniem maślano-serowym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Doskonałe mielone z wstrząsająco pysznym nadzieniem będą ozdobą każdego odświętnego stołu. Ich przygotowanie nie jest zbyt trudne, a efekt końcowy powala z nóg. Wasi goście będą prosić o dokładkę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Slow cooking, czyli wolne gotowanie. Jakie są zalety wolnowara? >>>
Jak nie marnować jedzenia po świętach? Oto zgrzewanie próżniowe >>>
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa drobiowego
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki pszenne
- 200 g masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100-120 g sera żółtego
- 1 pęczek kopru
- sól i pieprz
- 300 ml oleju do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę bardzo drobno posiekać, dodać do mięsa razem z solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
- Masło pokroić w kostkę i wstawić do zamrażarki.
- Ser zetrzeć, koperek posiekać drobno.
- Przygotować ciasto do panierowania: jajka wymieszać z solą, sokiem z cytryny. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać na jednorodne ciasto. Pozostałe 3 łyżki mąki pszennej potrzebne będą do panierowania wstępnego kotletów.
- Zimne masło wymieszać ze startym serem i posiekanym koperkiem.
- Z masy mięsnej nabierać po 2 łyżki, uformować z nich kulkę, którą spłaszczyć na placuszek. Na środku placuszka kłaść porcję farszu z masła i sera. Brzegi starannie zasklepić, formując okrągły lub owalny kotlet.
- Rozgrzać olej na patelni. Oleju powinna być warstwa na grubość co najmniej palca.
- Kotlet panierować w mące, a następnie w przygotowanym cieście, smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony.
- Gorące kotlety przekładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z namiaru tłuszczu.
- Podawać gorące z puree ziemniaczanym i zieloną sałatą lub ogórkiem.