Mięso mielone i szklanka kefiru: genialny trik na tanie i soczyste placuszki drobiowe
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Mięsne placuszki zamiast tradycyjnych mielonych? Tania i pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Soczyste placuszki na pewno zyskają wasz aplauz.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa drobiowego: z indyka lub z kurczaka
 - 1 cebula
 - 1 jajko
 - 250 ml kefiru
 - 2-4 łyżki mąki pszennej
 - sól i pieprz do smaku
 - olej do smażenia
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, zetrzeć na tarce lub zmiksować na puree.
 - Do mięsa mielonego dodać puree z cebuli, jajko i kefir. Wymieszać na jednorodną masę.
 - Najpierw dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Konsystencja masy powinna przypominać ciasto na placki ziemniaczane. Dość rzadka masa nie powinna spływać z łyżki. Jeśli spływa, ponownie dodać mąkę, po 1 łyżce i wymieszać.
 - Kłaść łyżką na gorący olej i smażyć do zrumienienia z obu stron.