Mielone z grilla - bifteki nadziewane warzywami i serem feta
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Mięso mielone z grilla to ulubione danie Bułgarów. Stąd pochodzi ten przepis na bifteki nadziewane warzywami i serem feta. W pierwszej fazie grillujemy kotlety wypełnione farszem w sakiewkach z folii aluminiowej, a gdy mięso się zetnie, dopiekamy je bezpośrednio na ruszcie. Koniecznie wypróbuj to danie.
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa (wołowego)
 - 1 zielona papryka
 - 1 duży pomidor
 - 2 łyżki śmietany
 - 1 jajko
 - 1 cebula
 - 1 op. sera feta
 - olej
 - sól i pieprz
 - słodka papryka
 - oregano
 - koperek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa dodać 3 łyżki oleju, śmietanę, jajko, przyprawy, posiekaną cebulę. Dokładnie wymieszać, a następnie podzielić na 6 części. Z każdej uformować duży placek grubości ok. 1,5 cm.
 - Warzywa pokroić w kostkę, ser w paski długości kotletów. Warzywa i ser również podzielić na 6 części, a następnie każdą ułożyć na surowym, płaskim kotlecie. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Każdy kotlet zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na grillu.
 - Po 10 minutach przekręcić go na drugą stronę, jednocześnie zdejmując folię. Dzięki temu biftek się nie rozpadnie.