Mielone z grilla - bifteki nadziewane warzywami i serem feta
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Mięso mielone z grilla to ulubione danie Bułgarów. Stąd pochodzi ten przepis na bifteki nadziewane warzywami i serem feta. W pierwszej fazie grillujemy kotlety wypełnione farszem w sakiewkach z folii aluminiowej, a gdy mięso się zetnie, dopiekamy je bezpośrednio na ruszcie. Koniecznie wypróbuj to danie.
SKŁADNIKI
- 1 kg mielonego mięsa (wołowego)
- 1 zielona papryka
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 op. sera feta
- olej
- sól i pieprz
- słodka papryka
- oregano
- koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa dodać 3 łyżki oleju, śmietanę, jajko, przyprawy, posiekaną cebulę. Dokładnie wymieszać, a następnie podzielić na 6 części. Z każdej uformować duży placek grubości ok. 1,5 cm.
- Warzywa pokroić w kostkę, ser w paski długości kotletów. Warzywa i ser również podzielić na 6 części, a następnie każdą ułożyć na surowym, płaskim kotlecie. Złożyć na pół i zlepić brzegi. Każdy kotlet zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na grillu.
- Po 10 minutach przekręcić go na drugą stronę, jednocześnie zdejmując folię. Dzięki temu biftek się nie rozpadnie.