Drobiowe mielone w sosie pieczarkowym
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Drobiowe mielone w sosie pieczarkowym to idealne połączenie delikatnego mięsa i aromatycznego sosu. Smak pieczarkowego sosu warto podkręcić dodatkiem wyrazistej musztardy, która nada potrawie nowy wymiar. Kotlety mielone z mięsa drobiowego i pyszny sos pieczarkowy świetnie pasują do kaszy, ryżu lub makaronu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
 - 1 jajko
 - 1 cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 3 łyżki bułki tartej
 - 3 łyżki mąki
 - olej do smażenia
 - 3 łyżki masła
 - 300 g pieczarek
 - 200 ml śmietany 18%
 - 1 łyżka musztardy
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła. Przestudzić.
 - Do mięsa mielonego dodać zeszkloną cebulę, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, tartą bułkę i 3-5 łyżek wody. Wymieszać na jednorodną masę.
 - Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron.
 - Pieczarki pokroić na plasterki, wyłożyć na rozgrzane masło i smażyć 4-6 minut, aż puszczą sok, który następnie odparuje. Dodać śmietanę, musztardę, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
 - Do sosu przełożyć kotlety, dusić 2-4 minuty.
 - Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.