Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową
      2023-04-04
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową i migdałami to bardzo łatwy przepis na wielkanocne ciasto, które można przybrać plasterkami skarmelizowanych pomarańczy. ten mazurek zasmakuje zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
 - 70 dag mąki
 - 15 dag cukru
 - 15 dag masła
 - 3 jaja
 - ¼ szklanki śmietany 18-procentowej
 - MASA:
 - 6 jabłek
 - 2 pomarańcze
 - sok z połówki cytryny
 - 5 dag migdałów
 - cukier do smaku
 - DO DEKORACJI:
 - 4-6 plastrów kandyzowanych pomarańczy
 - 5 dag płatków migdałowych
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, cukru, masła, jaj, śmietany zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób.
 - Odetnij jedną czwartą, pozostałą część rozwałkuj na grubość około 2 cm. Przełóż na posmarowaną tłuszczem blachę.
 - Z odciętego kawałka ciasta uformuj wałeczek, udekoruj nim brzeg mazurka.
 - Ciasto wstaw do gorącego piekarnika, piecz na złoty kolor. (ok. 10-12 min. w temp. 190°C).
 - Jabłka i pomarańcze obierz, poszatkuj. Wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody i cukier. Często mieszając, zagotuj. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekane migdały bez skórki.
 - Ciasto wyjmij z piekarnika, posmaruj przygotowaną masą. Odstaw, by przestygło. Mazurek udekoruj kandyzowanymi pomarańczami i płatkami migdałowymi.
 
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?
    
    
    
    
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
- Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
 - Mazurek czterowarstwowy
 - Mazurek królewski
 - Mazurek cytrynowy
 - Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
 
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej