Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową
2023-04-04
łatwy
45 min
4
Mazurek z masą pomarańczowo-jabłkową i migdałami to bardzo łatwy przepis na wielkanocne ciasto, które można przybrać plasterkami skarmelizowanych pomarańczy. ten mazurek zasmakuje zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za bardzo słodkimi wypiekami.
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 70 dag mąki
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 3 jaja
- ¼ szklanki śmietany 18-procentowej
- MASA:
- 6 jabłek
- 2 pomarańcze
- sok z połówki cytryny
- 5 dag migdałów
- cukier do smaku
- DO DEKORACJI:
- 4-6 plastrów kandyzowanych pomarańczy
- 5 dag płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, cukru, masła, jaj, śmietany zagnieć ciasto. Dobrze je wyrób.
- Odetnij jedną czwartą, pozostałą część rozwałkuj na grubość około 2 cm. Przełóż na posmarowaną tłuszczem blachę.
- Z odciętego kawałka ciasta uformuj wałeczek, udekoruj nim brzeg mazurka.
- Ciasto wstaw do gorącego piekarnika, piecz na złoty kolor. (ok. 10-12 min. w temp. 190°C).
- Jabłka i pomarańcze obierz, poszatkuj. Wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody i cukier. Często mieszając, zagotuj. Dodaj sok z cytryny, drobno posiekane migdały bez skórki.
- Ciasto wyjmij z piekarnika, posmaruj przygotowaną masą. Odstaw, by przestygło. Mazurek udekoruj kandyzowanymi pomarańczami i płatkami migdałowymi.
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
- Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
- Mazurek czterowarstwowy
- Mazurek królewski
- Mazurek cytrynowy
- Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej