Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną

2021-03-29
mat. pras. CYKORIA S.A.
Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną
Autor: Shutterstock Ciasto szpinakowe z bitą śmietaną - co powiesz na mały eksperyment?
łatwy
60 min
4

Podajemy przepis na proste i niedrogie ciasto szpinakowe z bitą śmietaną. Połączenie smaków jest dość oryginalne, ale szpinak z bitą śmietaną smakuje zaskakująco dobrze. Co powiesz na łatwy do przygotowania i bardzo efektowny  deser - tort szpinakowy z bitą śmietaną? Oto, jak go przyrządzić. 

Szpinak, podobnie jak marchewka, awansował z prostego obiadowego dodatku na produkt tak wszechstronny, że przygotowujemy z niego  surówki, sałatki, koktajle i ciasta - nie tylko wytrawne. Szpinak jest bardzo neutralny w smaku, dlatego doskonale łączy się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami. A na dodatek ten obłedny  kolor - szpinakowe ciasto niewątpliwie ma efektowny wygląd a przy tym jest  bardzo smaczne.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 150 ml cukru
  • 200 g masła
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 250 ml mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 duże łyżki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego 
  • Składniki na masę:
  • 500 ml kremówki 30%
  • 2 torebki fixu do śmietany 
  • 50-100 ml cukru pudru 
  • Do ozdoby: kandyzowana żurawina, pestki granatu, liście świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Szpinak odmrażamy dzień wcześniej w miseczce, w lodówce, pamiętając o tym, aby przed użyciem odsączyć z niego wodę.

    Wszystkie składniki ciasta wkładamy do malaksera, mieszamy, a następnie wlewamy do tortownicy. Pieczemy w 180°C przez około 40-50 minut z opcją grzania od dołu.

    W trakcie pieczenia wkładamy bitą śmietanę oraz miskę, w której będziemy ją ubijać do lodówki.

    Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i zimne kroimy na 3 części.

    Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem w misce, na sam koniec dodajemy fix i miksujemy jeszcze chwilę.

    Gotową masą przekładamy tort, a resztę śmietany wykładamy na wierzch ciasta i jego boki.

    Szpinakowy tort ozdabiamy skórką pomarańczy oraz liśćmi świeżej mięty, a następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny. 

mat. pras. CYKORIA S.A.