Makowiec na kruchym cieście: przepis na Boże Narodzenie
2021-03-29
średni
50 min
4
Mak to symbol dostatku i dania z nim w roli głównej, jak makowiec, kutia czy kluski z makiem, powinny zagościć na wigilijnym spodzie. Makowiec na kruchym cieście jest łatwiejszy do zrobienia niż zawijany, a także smaczny! Podajemy przepis na makowiec na kruchym spodzie.
Jeśli nie macie gotowej masy makowej polecamy: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- dwie puszki gotowej masy makowej
- sok z 1/2 cytryny
- szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek, migdałów, orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, masło i 10 dag cukru pudru posiekać nożem “na piasek” i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki.
- Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut.
- Zrobić lukier – 20 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem.
- Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.