Makowiec japoński z jabłkami: łatwy przepis na wilgotne ciasto pełne maku

Makowiec japoński z jabłkami: łatwy przepis na wilgotne ciasto pełne maku
Autor: Shutterstock Delikatna masa makowa z jabłkami - soczysta i pyszna
łatwy
45 min
4

Makowiec japoński to pyszna szarlotka z masą makową. Przepis powstał w latach 70. XX w. w Polsce i nie jest znany Japończykom. Ale to niezwykle smaczny deser bez ciasta. Wilgotna masa makowa dzięki dodatkowi jabłek jest przepyszna. Moja babcia wielbicielka krakowskiej sztuki cukierniczej, postanowiła poprawić przepis i dodać kratkę z ciasta. Dzisiaj dzielę się z Wami łatwym przepisem na pyszny makowiec bez zawijania, który przygotujecie z gotowej masy makowej! 

Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto na spód i kraciasty wierzch:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła, miękkiego, o temperaturze pokojowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • Masa makowa:
  • 600 g masy makowej przygotowanej według przepisu  Jak zrobić masę makową do makowca? Co dodać do maku? lub gotowej z puszki
  • 3-4 jabłka
  • 5 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 4 łyżki bakalii (kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej, orzechów, rodzynek)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wody do posmarowania kratki z ciasta
  • oraz blacha z wysokim rantem o wymiarach 25x35 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od ciasta: Do miski dodaj mąkę, masło, proszek do pieczenia i cukier. Ucieraj palcami lub mikserem do uzyskania okruchów. Dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Odetnij tyle placka, by  wyłożyć dno posmarowanej masłem blachy. Pozostały placek potnij na cienkie paski. 
  • Pora na masę: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Jajka wybij i oddziel żółtka od białek. 
  • Do gotowej masy makowej dodaj starte jabłka, żółtka, proszek do pieczenia, kaszę manną i wymieszaj. Dodaj posiekane bakalie i ponownie wymieszaj. 
  • Białka ubij z solą na sztywną pianę. Dodaj w trzech porcjach do masy makowej i delikatnie wymieszaj. 
  • Wylej masę na kruchy spód. Wierzch przykryj paskami ciasta, tworząc kraciasty wzór. Wierzch kratki z ciasta za pomocą pędzla posmaruj wodą z mlekiem. 
  • Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz 60 minut w 180°C.
Beszamel - Jak zrobić makowiec
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej