Treściwy makaron: świderki z kremowym sosem z mięsa mielonego
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Treściwy makaron to danie idealne dla osób aktywnych fizycznie. Najlepsze będą makaronowe świderki z kremowym sosem z mięsa mielonego. Z dodatkiem papryki i cebuli danie zyskuje aromat i doskonały smak. Można też dorzucić pomidora.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu świderki
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 500 g mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 200 ml mleka
- 200 g sera mascarpone lub tłustej śmietany
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku na półtwardo, czyli al dente.
- Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym oleju.
- Do szklistej cebuli dodać mięso mielone i smażyć, często mieszając, aż zrumieni się.
- Dodać pokrojona na małe kawałki paprykę i smażyć 1-3 minuty.
- Dodać mleko i ser, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, aby uzyskać kremowy sos.
- Doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron i wymieszać. Podgrzewać 1 minutę.
- Podawać od razu.