Tagliatelle z pesto z rukoli: idealny przepis na Dzień Kobiet

Tagliatelle z pesto z rukoli: idealny przepis na Dzień Kobiet

Autor Zdjęcia: mat. pras. Eisberg

Subtelne połączenie makaronu i pikantnej rukoli

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Tagliatelle z pesto z rukoli to prosty sposób jak oczarować ukochaną kobietę. Pesto przygotowane ze świeżej i aromatycznej rukoli z czosnkiem i parmezanem odda ducha włoskiej kuchni i idealnie podbije smak makaronu. Na dodatek rukola od czasów starożytnych traktowana jest jako składnik zwiększający pożądanie, co w obliczu dania dla ukochanej jest nie bez znaczenia.

Składniki

  • 250 g makaronu tagliatelle

  • 100 g Rukoli mytej np. marki Eisberg

  • 3 łyżki parmezanu

  • 60 g orzeszków piniowych

  • ząbek czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do gotującej się osolonej wody (łyżeczka soli na 2 litry wody) wrzucić makaron i gotować al dente (dokładnie tyle ile podaje producent na opakowaniu). Makaron odcedzić, używając durszlaka bądź sitka i zahartować pod bieżącą, zimną wodą, dzięki czemu nie będzie się sklejać.

  • Z opakowania rukoli wyciągnąć kilka listków do dekoracji.

  • Resztę rukoli przełożyć do wysokiego naczynia np. miski i zblendować z pozostałymi składnikami na gładką masę, czyli pesto.

  • Makaron przełożyć do pustego garnka w którym był gotowany i wymieszać z pesto.

  • Podzielić na 2 porcje, udekorować na talerzu listkami rukoli i posypać orzeszkami.

  • Podawać z białym schłodzonym winem, pięknym uśmiechem i szczerym komplementem.

Ocena: 5