Szybki makaron z zielonym groszkiem

Szybki makaron z zielonym groszkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron z groszkiem przygotujesz w 15 min.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z zielonym groszkiem przygotujesz w mgnieniu oka. W czasie, gdy makaron się gotuje, ty zrobisz sos. potem wystarczy tylko wymieszać i gotowe.

Składniki

  • 1 kg zielonego groszku

  • 1 małe opakowanie śmietany

  • 500 g makaronu wstążki

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 2 łyżki tartego parmezanu

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. I z powrotem wrzucić do garnka.

  • Masło rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim groszek. Po chwili dodać śmietanę, zagotować i po 1-2 minutach zdjąć z ognia.

  • Sos przelać do garnka z makaronem, dodać parmezan i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9