Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?
Szybki makaron z zielonym groszkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Makaron z groszkiem przygotujesz w 15 min.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Makaron z zielonym groszkiem przygotujesz w mgnieniu oka. W czasie, gdy makaron się gotuje, ty zrobisz sos. potem wystarczy tylko wymieszać i gotowe.
Składniki
1 kg zielonego groszku
1 małe opakowanie śmietany
500 g makaronu wstążki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki tartego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
pieprz i sól
Przygotowanie krok po kroku:
Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. I z powrotem wrzucić do garnka.
Masło rozgrzać w garnku i przesmażyć na nim groszek. Po chwili dodać śmietanę, zagotować i po 1-2 minutach zdjąć z ognia.
Sos przelać do garnka z makaronem, dodać parmezan i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska