Świderki z kaparami i grzybami - jesienne danie z makaronu

 Świderki z kaparami i grzybami - jesienne danie z makaronu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Świderki z kaparami i grzybami smakują najlepiej jesienią.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Gdy grzybów jest dostatek zrezygnujmy na chwilę z sosów pomidorowych, by raczyć się makaronem z leśnymi skarbami. Z pewnością nie są to dania odchudzające, zawsze zawierają śmietanę i ser, ale ich smak jest niezrównany. Dziś polecamy świderki z kaparami i grzybami.

Składniki

  • 35 dag makaronu fusili

  • 1 łyżka posiekanej natki

  • 30 dag pokrojonych świeżych grzybów

  • 2 łyżki posiekanych kaparów

  • 250 ml śmietany 30%

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 łyżki passaty pomidorowej

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte grzyby pokrój w cienkie plasterki, posól, podsmaż chwilę na oliwie. Grzyby puszczą sok, poczekaj aż odparuje.

  • Dodaj śmietanę, kapary i passatę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień. Gotuj, aż połowa sosu wyparuje. Dodaj natkę, sól i pieprz.

  • Makaron ugotuj al dente i odcedź. Wyłóż na talerz polej sosem.

Ocena: 5