Spaghetti bolognese: przepis na włoskie danie dla 4 osób [WIDEO]

Spaghetti bolognese: przepis na włoskie danie dla 4 osób [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Spaghetti bolognese to najpopularniejszy sposób przyrządzania makaronu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Spaghetti! Któż nie lubi włoskiej kuchni. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Klasycznym daniem jest spaghetti bolognese. Wystarczy 40 minut, by wyczarować pyszny obiad dla czterech osób.

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

Składniki

  • 1 cebula,

  • 1 mała marchewka,

  • mała łodyga selera naciowego,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej z karkówki),

  • sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie, bazylia,

  • ew. świeże zioła do przystrojenia talerza,

  • 100 ml czerwonego wina,

  • 1,5-2 puszki krojonych pomidorów, ok 600-800 g,

  • 500 g makaronu spaghetti,

  • starty parmezan (co najmniej 4 łyżki).

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę siekamy w kostkę, marchewkę trzemy na dużych oczkach, seler kroimy na małe kawałki.

  • Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy przygotowane warzywa. Chwilę smażymy i wrzucamy wyciśnięty czosnek.

  • Gdy jego zapach zacznie unosić się w powietrzu, wrzucamy mięso mielone.

  • Mieszamy i nadal smażymy.

  • Wsypujemy przyprawy (sól, pieprz) i zioła do smaku (po ok. łyżce).

  • Mieszamy i wlewamy wino. Dusimy na małym ogniu aż wino odparuje.

  • Wrzucamy pomidory, mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut.

  • W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.

  • Odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

  • Talerz dekorujemy świeżymi ziołami.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na pyszne spaghetti bolognese!

Ocena: 5