Rurki zapiekane z grzybową potrawką - znakomite danie obiadowe

Rurki zapiekane z grzybową potrawką - znakomite danie obiadowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rurki zapiekane z grzybową potrawką to idealny jesienny obiad.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Rurki zapiekane z grzybową potrawką to znakomity pomysł na podanie leśnych grzybów. Rewelacyjna zapiekanka makaronowo-grzybowa przypadnie do gustu każdemu.

Składniki

  • 50 dag makaronu rurki

  • 50 dag podgrzybków lub prawdziwków

  • 1 liść laurowy

  • 1 ząbek czosnku

  • 20 dag miękkiego żółtego sera

  • 1 strączek chili bez pestek

  • 250 ml śmietany

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby oczyścić, wypłukać i pokroić w plastry. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

  • Wlej na patelnię oliwę, dodaj pokrojone w plasterki grzyby, zgnieciony czosnek, liść laurowy, sól i pieprz.

  • Gotuj 10-15 minut, na małym ogniu pod pokrywką.

  • Ser podziel na pół, jedną część zetrzyj na tarce. W rondelku rozgrzej śmietanę, włóż starty ser, podgrzewaj aż się stopi.

  • Makaron ugotuj al dente wg instrukcji na opakowaniu, odcedź.

  • Do formy żaroodpornej włóż warstwami makaron i grzyby, na wierzchu poukładaj małe kawałki reszty sera. Zapiekaj na złoto.

Ocena: 0