Roladki lasagne z mielonym mięsem i serem ricotta: efektowne i pyszne

Roladki lasagne z mielonym mięsem i serem ricotta: efektowne i pyszne

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Efektowne i pyszne roladki z mielonym mięsem i serem ricotta zapieczone w sosie pomidorowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Roladki lasagne z mielonymi mięsem i serem ricotta to niezwykle efektowne i bardzo pyszne danie kuchni włoskiej. Roladki można tak jak w przepisie ustawić pionowo lub poziomo. Faliste brzegi płatów makaronowego ciasta dodają wdzięku tej pysznej lasagne. 

Składniki

  • 12 płatów makaronu lasagne z falistym brzegiem, ugotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu

  • 450-500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego

  • 600-700 g przecieru pomidorowego lub sosu marinara

  • 1 cebula pokrojona w kostkę

  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone lub przeciśnięte przez praskę

  • 1 łyżeczka soli morskiej lub do smaku do czerwonego sosu

  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku

  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

  • 400 g sera ricotta

  • 1 duże jajko

  • 1/4 szklanki startego parmezanu

  • 3 szklanki startego sera mozzarella

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Ugotuj makaron w dużym garnku z soloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i napełnij garnek zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zapobiec sklejaniu się makaronu.

  • Na głębokiej patelni lub w żeliwnym rondlu, na średnim ogniu usmaż mielone mięso, aż przestanie być różowa, krusząc łopatką (2 min). Dodaj cebulę i gotuj, aż zmięknie (3 minuty). Dodaj czosnek, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki oregano i smaż jeszcze przez minutę.

  • W dużej misce wymieszaj: ricottę, 1 jajko, 1/4 szklanki parmezanu, 1 1/2 szklanki sera mozzarella i 1/4 szklanki pietruszki.

  • Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 1 chochelkę przecieru pomidorowego.

  • Aby zapobiec bałaganowi, ułóż płaty makaronu na dużej blasze do pieczenia w jednej warstwie. Rozsmaruj po 2 łyżki stołowe mieszanki serowej na wierzchu każdego makaronu. Dodaj czubatą łyżkę smażonego mięsa, układając go wzdłuż środka makaronu. Płaty makaronu zwiń w roladki i ułóż w przygotowanym naczyniu żaroodpornym zwinięciem do góry.

  • Rozłóż pozostały sos pomidorowy pomiędzy roladkami i posyp pozostałym serem mozzarella. Przykryj folią aluminiową, upewniając się, że folia nie dotyka sera.

  • Piecz pod przykryciem w 180°C przez 40 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż ser będzie lekko zrumieniony.

  • Podawaj z kieliszkiem półwytrawnego czerwonego wina. 

Nadal głodni? Oto kilka sprytnych przepisów na obłędnie pyszne lasagne:

Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta

Lasagne z kurczakiem i pesto

Zupa lasagne z mięsem mielonym

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).