Radiatori w sosie carbonara: łatwy pomysł na makaron w kształcie kaloryferków

Radiatori w sosie carbonara: łatwy pomysł na makaron w kształcie kaloryferków

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Radiatori, makaron w kształcie kaloryferków, z kremowym sosem carbonara

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Radiatori w sosie carbonara to najlepszy przepis na makaron węglarzy. Bez śmietany, tylko jajka, ser i radiatori. Ten makaron w kształcie kaloryferków, stworzony jest do tego sosu. Makaronowe kaloryferki wchłaniają sos jak gąbka. Nie wierzycie? To spróbujcie. Oto łatwy i pyszny pomysł na makaron w kształcie kaloryferków!

Składniki

  • 500 g makaronu radiatori, w kształcie kaloryferków

  • 200 g surowego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę

  • 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju

  • 75 g sera pecorino lub innego twardego sera dojrzewającego

  • 4 jajka

  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę

  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miseczki wybij jajka. Roztrzep jajka za pomocą widelca. Dodaj starty ser i dużą szczyptę czarnego pieprzu mielonego. Wymieszaj na jednorodną mieszaninę. Odstaw.

  • Radiatori, makaron w kształcie kaloryferków, ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź kaloryferki. Zachowaj 1 szklankę wody z gotowania makaronu. W tej kluszczance jest rozpuszczone sporo mąki. Woda z gotowania makaronu doda sosowi aksamitności. 

  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni lub w szerokim rondlu. Dodaj pokrojony boczek. Smaż do zrumienienia boczku.

  • Dodaj czosnek i smaż dosłownie chwilę. Nie dłużej niż 30 sekund.

  • Na patelnię wyłóż osączone radiatori. Dodaj pół szklanki wody z gotowania makronu. Mieszaj makaron, aż stanie się lśniący. Makaron powinien być pokryty tłuszczem.

  • Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj mieszaninę jajek i sera. Mieszaj energicznie. Jeśli makaron jest zbyt suchy, dodaj jeszcze trochę wody z gotowania makaronu.

  • Podziel na porcje. Każdą porcję kaloryferków w sosie carbonara oprósz dodatkowym serem tartym.

Ocena: 0
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).