Radiatori w sosie carbonara: łatwy pomysł na makaron w kształcie kaloryferków

Radiatori w sosie carbonara: łatwy pomysł na makaron w kształcie kaloryferków
Autor: Shutterstock Radiatori, makaron w kształcie kaloryferków, z kremowym sosem carbonara
łatwy
20 min
4

Radiatori w sosie carbonara to najlepszy przepis na makaron węglarzy. Bez śmietany, tylko jajka, ser i radiatori. Ten makaron w kształcie kaloryferków, stworzony jest do tego sosu. Makaronowe kaloryferki wchłaniają sos jak gąbka. Nie wierzycie? To spróbujcie. Oto łatwy i pyszny pomysł na makaron w kształcie kaloryferków!

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu radiatori, w kształcie kaloryferków
  • 200 g surowego boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju
  • 75 g sera pecorino lub innego twardego sera dojrzewającego
  • 4 jajka
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wybij jajka. Roztrzep jajka za pomocą widelca. Dodaj starty ser i dużą szczyptę czarnego pieprzu mielonego. Wymieszaj na jednorodną mieszaninę. Odstaw.
  • Radiatori, makaron w kształcie kaloryferków, ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź kaloryferki. Zachowaj 1 szklankę wody z gotowania makaronu. W tej kluszczance jest rozpuszczone sporo mąki. Woda z gotowania makaronu doda sosowi aksamitności. 
  • Rozgrzej oliwę na dużej patelni lub w szerokim rondlu. Dodaj pokrojony boczek. Smaż do zrumienienia boczku.
  • Dodaj czosnek i smaż dosłownie chwilę. Nie dłużej niż 30 sekund.
  • Na patelnię wyłóż osączone radiatori. Dodaj pół szklanki wody z gotowania makronu. Mieszaj makaron, aż stanie się lśniący. Makaron powinien być pokryty tłuszczem.
  • Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj mieszaninę jajek i sera. Mieszaj energicznie. Jeśli makaron jest zbyt suchy, dodaj jeszcze trochę wody z gotowania makaronu.
  • Podziel na porcje. Każdą porcję kaloryferków w sosie carbonara oprósz dodatkowym serem tartym.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej