Przepyszny makaron carbonara z piekarnika

Przepyszny makaron carbonara z piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prosty i łatwy przepis na carbonarę z piekarnika

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Najprostszy makaron świata przyrządzony z jajkami, śmietanką i tartym serem, można przygotować w jeszcze łatwiejszy sposób. Wypróbujcie przepyszny makaron carbonara z piekarnika.

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti

  • 250 g boczek (od 8 do 10 plasterków), pokrojony w kostkę

  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę

  • 4 duże jajka

  • 1/2 szklanki sera ricotta

  • 1 1/4 filiżanki startego parmezanu lub mieszanka parmezanu i pecorino lub mieszanka innych twardych serów

  • sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. Odsączony makaron włóż z powrotem do pustego garnka. 

  • Boczek zrumień na patelni. Dodaj cebulę i zeszklij ją na wytopionym z boczku tłuszczu. 

  • Jajka zmiksuj z serem ricotta i z połową tartego parmezanu. 

  • Makaron wymieszaj z boczkiem, cebulą i mieszaniną jajek i serów. Obficie przypraw świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli. 

  • Makaron przełóż do formy wysmarowanej masłem, wierzch posyp tartym parmezanem.

  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj do zrumienienia. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2