Pikantny makaron z mielonym mięsem w serowym sosie

Pikantny makaron z mielonym mięsem w serowym sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Rozgrzewająca porcja pysznego makaronu z mięsem w serowym sosie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gorący makaron syci i pociesza, jak żadna inna potrawa. Z serowym sosem to prawdziwa poezja smaku. Proponujemy wam makaron w sosie serowym na ostro w stylu teksańskiego chili mac and cheese. Danie jest banalnie proste, nie trzeba nawet oddzielnie gotować makaronu. 

Składniki

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub roślinnego

  • 500 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny lub mieszanki obu mięs

  • 2 łyżeczki chili w proszku

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1 łyżeczka kminku mielonego

  • 1 łyżeczka soli 

  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 2 szklanki bulionu wołowego lub warzywnego

  • 1 szklanka wody

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • 500 g makaron typu kolanka, surowego

  • 200-220 g serka topionego

  • 1/2 szklanki mleka 

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 2 szklanki posiekanego ostrego sera typu cheddar

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej olej w dużej głębokiej patelni lub garnku. Dodaj na patelnię mielone mięso.

  • Smaż przez 5 do 7 minut, często mieszając, aż mięso przyrumieni się.

  • Dodaj do garnka przyprawy, bulion wołowy, wodę i pomidory i zagotuj. Po zagotowaniu dodaj suchy makaron i gotuj pod przykryciem przez 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż makaron będzie miękki.

  • Dodaj serek topiony. Gdy ser się rozpuści, dodaj mleko, sok z limonki i starty ser cheddar i mieszaj, aż ser całkowicie się stopi.

  • Zdejmij z ognia i podawaj na gorąco. Udekoruj natką pietruszki lub kolendry.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5