Penne z papryką i czosnkiem: obiad po włosku

2021-03-29
Penne z papryką i czosnkiem
Autor: thinkstockphotos.com Włosi wiedzą, że wystarczy tylko kilka składników, by powstał pyszny sos do makaronu
łatwy
25 min
4

Pyszne penne z papryką i czosnkiem to znakomity pomysł na szybki obiad. Danie jest wyraziste w smaku i nie zawiera dużo kalorii. Podajemy przepis na penne paprykowe z czosnkiem i zielonym groszkiem.

Makaron dobry na wszystko

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do zupy. Stanowczo za mało! Przecież dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę pokroić na paseczki, przelać osolonym wrzątkiem, ostudzić.
  • Groszek odcedzić, czosnek zmiażdżyć i utrzeć z 1/4 łyżeczki soli, dodać oliwę i starannie wymieszać.
  • Dodać listki ziół porwane na drobne kawałki.
  • Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić z powrotem do ciepłego garnka, wlać oliwę z dodatkami, dodać groszek, wymieszać.
  • Podawać na podgrzanych talerzach.