Penne z papryką i czosnkiem: obiad po włosku

Penne z papryką i czosnkiem: obiad po włosku

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Włosi wiedzą, że wystarczy tylko kilka składników, by powstał pyszny sos do makaronu

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pyszne penne z papryką i czosnkiem to znakomity pomysł na szybki obiad. Danie jest wyraziste w smaku i nie zawiera dużo kalorii. Podajemy przepis na penne paprykowe z czosnkiem i zielonym groszkiem.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Paprykę pokroić na paseczki, przelać osolonym wrzątkiem, ostudzić.

  • Groszek odcedzić, czosnek zmiażdżyć i utrzeć z 1/4 łyżeczki soli, dodać oliwę i starannie wymieszać.

  • Dodać listki ziół porwane na drobne kawałki.

  • Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wrzucić z powrotem do ciepłego garnka, wlać oliwę z dodatkami, dodać groszek, wymieszać.

  • Podawać na podgrzanych talerzach.

Makaron dobry na wszystko

Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg – zwykle jako dodatek do zupy. Stanowczo za mało! Przecież dobrze podany makaron to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań.

Ocena: 1,8