Makaronowa patelnia z szynką: przepis jak wykorzystać resztki [Obiad w 15 minut]

Makaronowa patelnia z szynką: przepis jak wykorzystać resztki [Obiad w 15 minut]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Szynka, zielony groszek i kremowy sos do makaronu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z szynką i zielonym groszkiem to świetny pomysł na zagospodarowanie poświątecznych resztek. Jakoś zawsze tak się dzieje, że świąteczna szynka przejada się po pierwszym dniu i czeka cierpliwie w lodówce, gdy wrócą apetyty. Zamiast szynkę wyrzucać po kilku dniach, zamroź ją lub wykorzystaj do przygotowania obiadu, na który rzucą się wszyscy domownicy. 

Składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 średnia cebula posiekana

  • 3 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę

  • 250 g szynki pokrojonej w kostkę

  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki

  • 3 szklanki bulionu z kurczaka

  • 2 szklanki mleka

  • 1/4 szklanki mąki

  • 450 g makaronu penne, surowego, czyli suchego

  • 2 szklanki zielonego groszku

  • 1/2 szklanki parmezanu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.

  • Dodaj szynkę i cebulę, smaż aż cebula będzie przezroczysta.

  • Dodaj czosnek, natkę pietruszki, oregano, pieprz i płatki czerwonej papryki; smaż 1-2 minuty.

  • Dodać bulion, mleko, mąkę i makaron penne. Gotuj 10 minut.

  • Posyp parmezanem. Gotowe!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5