Makaronowa patelnia z szynką i zielonym groszkiem: przepis jak wykorzystać resztki [Obiad w 15 minut]

2021-03-29
Makaronowa patelnia z szynką i zielonym groszkiem: przepis jak wykorzystać resztki [Obiad w 15 minut]
Autor: Shutterstock Szynka, zielony groszek i kremowy sos do makaronu
łatwy
30 min
4

Makaron z szynką i zielonym groszkiem to świetny pomysł na zagospodarowanie poświątecznych resztek. Jakoś zawsze tak się dzieje, że świąteczna szynka przejada się po pierwszym dniu i czeka cierpliwie w lodówce, gdy wrócą apetyty. Zamiast szynkę wyrzucać po kilku dniach, zamroź ją lub wykorzystaj do przygotowania obiadu, na który rzucą się wszyscy domownicy. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula posiekana
  • 3 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 250 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mąki
  • 450 g makaronu penne, surowego, czyli suchego
  • 2 szklanki zielonego groszku
  • 1/2 szklanki parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.
  • Dodaj szynkę i cebulę, smaż aż cebula będzie przezroczysta.
  • Dodaj czosnek, natkę pietruszki, oregano, pieprz i płatki czerwonej papryki; smaż 1-2 minuty.
  • Dodać bulion, mleko, mąkę i makaron penne. Gotuj 10 minut.
  • Posyp parmezanem. Gotowe!