Makaron ze szpinakiem i orzechami laskowymi - przepis na pyszne danie kuchni włoskiej

Makaron ze szpinakiem i orzechami laskowymi - przepis na pyszne danie kuchni włoskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron muszle zapiekany ze szpinakiem i orzechami laskowymi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oto przepis na pyszne włoskie danie: zapiekankę z makaronu, szpinaku, sera, orzechów laskowych. Możesz przygotować ją dzień wcześniej, a potem szybko odgrzać. Idealny rozgrzewający obiad po długim zimowym spacerze. Mówimy, jak przygotować sycącą zapiekankę z makaronu.

Składniki

  • 225 g makaronu muszelki (najlepiej duże)

  • 225 g mrożonego szpinaku w liściach

  • 40 g masła

  • 50 g sera gruyere lub cheddar

  • 75 g mielonych orzechów laskowych i 1 łyżka do posypania

  • 300 ml śmietanki kremówki

  • sól i czarny pieprz

  • 25 g sera typu  parmezan

  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Osącz starannie na sicie.

  • Szpinak rozmroź, wyłóż go na sitko, odciśnij z niego jak najwięcej płynu. Posiekaj szpinak na desce. Włóż do miski i dodaj masło. Zetrzyj ser gruyere lub cheddar.

  • Dodaj zmielone orzechy laskowe, 2 łyżki śmietanki, sól, pieprz oraz starty ser. Wymieszaj wszystkie składniki.

  • Żaroodporną formę (na tyle dużą, żeby zmieściły się w niej ciasno upakowane makaronowe muszelki) lekko natłuść olejem lub masłem. Wyłóż makaronem, między muszelki włóż nadzienie ze szpinaku.

  • Parmezan zetrzyj na tarce. Do reszty śmietany dodaj 1/2 łyżeczki soli, szczyptę mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Powstałym sosem polej muszelki. Na wierzch rozłóż równomiernie parmezan wymieszany z 1 łyżką zmielonych orzechów laskowych.

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Zapiekaj danie 15-20 minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni.

Ocena: 4,4