Makaron z pieczarkami w sosie jogurtowym: łatwy przepis na obiad z pieczarkami

Makaron z pieczarkami w sosie jogurtowym: łatwy przepis na obiad z pieczarkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron w gęstym sosie jogurtowym z pieczarkami i kawałkami pieczonej piersi kurczaka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z pieczarkami w sosie jogurtowym to najszybszy sposób na obiad. Ten sos przygotujesz w trakcie gotowania makaronu. Takie danie robię gdy zostanie mi z niedzieli rosół i kawałek piersi kurczaka. Sos jest przepyszny również bez mięsa. Oto łatwy przepis na makaronowy obiad z pieczarkami w sosie jogurtowym. 

Składniki

  • 500 g ulubionego makaronu

  • 1 łyżka oleju

  • 1 łyżka masła

  • 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki

  • 2 łyżki mąki

  • 250 ml rosołu z kurczaka, np. rosołu niedzielnego

  • 100 ml naturalnego jogurtu np. greckiego

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 3/4 szklanki startego parmezanu, pecorino, bursztynu lub innego twardego sera długo dojrzewającego

  • sól i pieprz smaku

  • 1 pierś z kurczaka, pieczona lub gotowana, opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

  • W szerokim rondlu lub na duże patelni rozgrzej olej i masło. Dodaj pieczarki i smaż do zrumienienia.

  • Gdy pieczarki zaczną się rumienić, dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj rosół z kurczaka i mieszaj, aż powstanie gęsty sos bez grudek.

  • Dodaj jogurt, czosnek i starty ser. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Przypraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą, pamiętając, że ser jest wystarczająco słony.

  • Jeśli chcesz na tym etapie możesz dodać pokrojoną pierś z kurczaka pieczoną lub gotowaną. Podgrzewaj najwyżej 1 minutę, aby mięso się zagrzało.

  • Do makaronu dodaj sos i wymieszaj. Gotowe!

Zobacz krótkie wideo, dlaczego warto jeść pieczarki:

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).