Łatwy makaron z pstrągiem tęczowym w kremowym sosie: pyszny obiad dla rodziny

Łatwy makaron z pstrągiem tęczowym w kremowym sosie: pyszny obiad dla rodziny

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kremowy sos, pyszny pstrąg tęczowy i pożywny makaron

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z pstrągiem tęczowym to pyszne danie na rodzinny obiad. Prosty przepis na to szybkie danie krok po kroku poprowadzi was przez meandry gotowania. Delikatny kremowy sos i przepyszne ryba skuszą każdego, nawet niejadka. 

Składniki

  • 500 g makaronu penne

  • 3 łyżki masła

  • 1 cebula

  • 450-500 g pstrąga łososiowego

  • 250-300 ml śmietany 22%

  • 3 łyżki startego parmezanu

  • 2 łyżki koperku lub natki pietruszki

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron ugotować w osolonym wrzątku o 1 minutę krócej, niż podano na opakowaniu. Odcedzić i odstawić. 

  • Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia, czyli około 5 minut. 

  • Dodać pokrojonego na kawałki pstrąga łososiowego. Smażyć około 5 minut, aż zacznie rozpadać na się płatki. Od tego momentu smażyć jeszcze 2-3 minuty. 

  • Zawartość patelni przyprawić solą i pieprzem. Wlać śmietanę. Zagotować.

  • Dodać ugotowany makaron, parmezan i zieleninę. Delikatnie zamieszać i podgrzewać jeszcze 1-2 minuty, aby makaron nieco wchłonął sosu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8