Kremowe penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami: niedrogo i pysznie

Kremowe penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami: niedrogo i pysznie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami w kremowym sosie serowym - na samą myśl cieknie ślinka. Do tego to potrawa niedroga. 

Składniki

  • 3 duże ząbki czosnku, posiekane

  • 1 mały słoik (3-4 uncje) suszonych na słońcu pomidorów w oleju lub użyj 3-4 uncji beztłuszczowych suszonych pomidorów

  • 500 g piersi z piersi kurczaka

  • sól i papryka do smaku

  • 1 szklanka śmietany 18%

  • 1 szklanka świeżej mozzarelli, pokrojonej

  • 250 g makaronu penne 

  • 1 łyżka bazylii (jeśli używasz suchej bazylii), jeśli używasz świeżej bazylii, możesz dodać więcej

  • 1/2 szklanki zachowanej wody z gotowania makaronu (lub więcej)

  • płatki czerwonej papryki do smaku

  • sól dla smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Uwaga: jeśli używasz suszonych pomidorów w oleju (w słoiku), pamiętaj, aby przed ich użyciem odcedzić suszone pomidory z oleju. Zarezerwuj 2 łyżki tego odcedzonego oleju do smażenia, jak opisano poniżej:

  • Na dużej patelni, na dużym ogniu, podsmaż czosnek i suszone pomidory (odsączone z oleju) w 2 łyżkach oleju (zarezerwowane ze słoika z suszonymi pomidorami - patrz uwaga powyżej) przez 1 minutę, aż czosnek będzie pachnący. Usuń suszone pomidory z patelni, pozostawiając olej, i dodaj kawałki piersi kurczaka, posól i oprósz papryką (dla koloru). Smaż na dużym ogniu przez 1 minutę z każdej strony. Zdejmij z ognia.

  • Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zarezerwuj trochę gotowanej wody z makaronem. Odcedź i przepłucz makaron zimną wodą (aby przerwać gotowanie).

  • Pokrój suszone pomidory na mniejsze kawałki i dodaj z powrotem na patelnię z kurczakiem. Na patelnię dodaj także śmietanę oraz ser i doprowadź do wrzenia. Gdy sos się zagotuje, zredukuj temperaturę i gotuj, ciągle mieszając, aż cały ser się stopi i powstanie kremowy sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty - nie martw się - wkrótce dodasz trochę gotowanej wody z makaronu.

  • Dodaj ugotowany makaron na patelnię z kremowym sosem i mieszaj, aby sos pokrył makaron. Dodaj bazylię, wymieszaj.

  • Dodaj około 1/2 szklanki zachowanej wody z makaronu, ponieważ kremowy sos będzie zbyt gęsty (nie dodawaj całej wody na raz - możesz potrzebować mniej lub więcej). Spowoduje to zmniejszenie gęstości sosu serowego i sprawi, że będzie bardziej kremowy. Przypraw makaron solą i płatkami czerwonej papryki. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze 1-3 minuty, aby połączyć smaki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,9